HPE Türkiye, Üretken Yapay Zeka Destekli Dijital Avatar
Hewlett Packard Enterprise
HPE Türkiye, Üretken Yapay Zeka Destekli Dijital Avatar

Proje İçeriği
Üretken yapay zeka kurumlar, ekipler ve bireylerin görevlerini ve yaşamlarını basitleştirmeye, yaratıcılığı ve üretkenliği artırmaya yönelik inanılmaz bir potansiyel kapısını araladı. Yüzlerce kullanım senaryosunun içinde en son trendlerden biri de devrim niteliğindeki birçok teknolojinin birleşiminden oluşan üretken yapay zeka ile desteklenen dijital avatarlar. Avatarlar, bilgisayar tarafından oluşturulan sanal karakterler olup bir insan veya benzeri bir kişiliği canlandırabildikleri gibi kimi zaman dost canlısı bir hayvan ya da bir maskot olabilirler. Bu avatarlar dijital temsilden öteye geçerek üretken yapay zeka tarafından desteklenen, benzeri görülmemiş gerçekçilik ve etkileşim yeteneği sunan dinamik varlıklara dönüştüler. Daha doğal AI-insan etkileşimine olanak tanıyan avatarlar, insan dokunuşu ile kişiselleştirmeyi öne çıkararak sanal figürlerden daha fazlasını sunar hale geldi. Akıllı sanal avatarlar artık belirli iş ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre uyarlanmış, bilgili, duyarlı ve akıllı iletişimciler oldular. Gelişmiş anlık iletişim yeteneklerinin yanı sıra kurumsal bilgi tabanları ile özelleştirilmiş büyük dil modelleri ile beslenen avatarlar akıllı ve bağlama duyarlı diyaloglar kurmaya başladılar.
Biz de HPE Türkiye olarak kendi dijital avatarımız Bilge’yi yarattık. Bilge, HPE Türkiye’nin sanal asistanı olarak görev yapıyor ve katıldığımız sektörel etkinliklerde ziyaretçiler ile iletişime geçiyor. Uzmanlık alanı HPE çözümleri ve teknolojileri. Standımızda ziyaretçiler ile buluşup onların sorularını yanıtlıyor ve HPE ile ilgili merak ettikleri konularda bilgi paylaşımında bulunuyor. Bilge Türkçe, İngilizce, İspanyolca, Arapça, Almanca ve Flemenkçe konuşabiliyor.
Projenin Amacı
Dijital avatarımız ile müşterilerimize yeni bir hizmet vermeyi amaçladık. Yapay zeka çok popüler bir konu olmasına rağmen son kullanıcıların birçoğu hala yapay zekayı hangi amaçlarla, nasıl kullanabilecekleri konusunda bir fikir sahibi değil. Dijital avatarımız Bilge sayesinde yapay zekanın kullanım alanlarından birini müşterilerimizin canlı olarak tecrübe etmesini sağlıyoruz. Üretim, turizm, perakende, kamu ve daha birçok sektörde kullanım örneklerini müşterilerimiz ile paylaşıp onların kendi dijital avatarlarını yaratabilecekleri projeler üzerinde çalışıyoruz.
Yeni çalışma arkadaşlarımız dijital avatarlar birer kişisel rehber, marka elçisi ya da sanal asistan olarak yanımızda yer almaya başlıyor. Akıllı dijital avatarlar potansiyel müşterilere ürün, model, hizmet yelpazesinde rehberlik edip özelleştirmeler yaparken, kendisine sorulan soruları son derece etkileşimli bir şekilde yanıtlayabiliyorlar. Pazarlama kampanyalarında, fiziksel ve sanal etkinliklerde marka elçileri olarak görev yapan avatarlar katılımcılara yenilikçi, ilgi çekici ve sürükleyici marka deneyimleri yaşatabiliyorlar. Akıllı avatarlar kimi zaman havaalanında seyahatiniz ile ilgili soruları yanıtlayıp bir sonraki uçağınızı beklerken havaalanında güzel vakit geçirmeniz için önerilerde bulunurken, ziyaret ettiğiniz şehirdeki bir müzede sergisini gezeceğiniz sanatçının çok beğendiğiniz eserinin hangi salonda olduğunu söyleyip hikayesini anlatabilir, başka bir zaman da süpermarketin koridorlarında dolaşıp da bulamadığınız ürünün yerini tarif ederken kişiselleştirilmiş ürün önerileri ve beğeneceğiniz kampanyalar ile alışveriş deneyiminizi renklendirebilir. Avatarlar zor ve ciddi konuların da üstesinden gelmekte çok yetenekliler. Banka şubelerinde farklı bir deneyim sunarken, web ve mobil uygulamalar üzerinden yapacağınız işlemlerde yardımcı olabilir, finansal tavsiyelerde bulunabilir ve çeşitli bankacılık hizmetleri konusunda sizlere rehberlik edebilir. Kamu kurumları ve belediyeler tarafından sunulan hizmetler ve yasal prosedürler konusunda bizleri aydınlatırken, vergi beyanı ve ödeme konusunda rehberlik edebilir, sağlığımız ile ilgili konularda bize yol göstererek doğru hastane randevusu alma konusunda hayatımızı çok kolaylaştırabilir. Hayatımızın her evresinde eğitim kritik; avatarlar kimi zaman öğrencilere kişisel, interaktif ve eğlenceli eğitim deneyimi sunarken, iş yaşamında çalışanlara kurumsal politikalara, prosedürlere veya özel ilgi alanlarına yönelik kişiselleştirilmiş eğitim olanaklarıyla sanal öğretmenler olarak da hayatımızın bir parçası olabilirler.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
HPE Advisory & Professional Services, NVIDIA ve Data Monsters ekibi ile birlikte Bilge'yi hazırlamak, üretken yapay zeka macerasında bir öğrenme yolculuğu oldu. Büyük dil modelleri, guardrails, çeviri modülleri, sesten metne-metinden sese aktarım teknolojileri ve çok daha fazlası dijital bir avatarla insan benzeri etkileşimler oluşturmak için dikkatli bir şekilde entegre edildi. Bu entegrasyon sonucunda hedef kitlesi ile akıcı bir şekilde iletişim kurabilen, veritabanı tamamen kullanıcının (bu örnekte HPE olarak bizim) tarafımızdan şekillendirilen ve sınırları çizilebilen, iletişimi özelleştirilebilen bir avatar yaratmış olduk. Tüm bu farklı katmanların entegrasyonun sorunsuz ve akıcı bir şekilde yapılabilmesi projemizin içindeki en büyük inovasyon.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Dijital avatarımız Bilge, müşterilerimizin kendi üretken yapay zeka senaryolarını tasarlayabilmeleri için bir demo. Bu sebeple bizim için fayda sağladığı ana bölümler İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama ekipleri.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Projenin başlangıç noktası, CEO’muz Antonio Neri’den ilham alınarak yaratılan dijital avatar Antonio Nearly. Antonio Nearly’yi yaratan HPE Global Marketing ve HPE Global AI ekipleri başta olmak üzere HPE Türkiye yönetim ekiplerinin de desteği ile projemizi tamamladık.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Projemizi Ekim ayının sonunda tamamladık. Geçtiğimiz 2,5 aylık sürede Bilge 4 etkinlikte aktif olarak görev aldı. Bu etkinlikler sırasında 2000’den fazla ziyaretçi ile etkileşime geçti ve onlara HPE çözümlerini tanıttı.
- TRAI Summit – 31 Ekim
- Red Hat Summit – 21 Kasım
- HPE EMEA GenAI Roadshow – 5 Aralık
- IDC AI & Cloud Roadshow – 12 Aralık
Bu etkileşimler kurumların kendi dijital avatarlarını yaratmaları konusunda ilham verici bir rol oynadı. Bunun yanı sıra bir çok kurum için hala soyut ve çok geniş bir kavram olan yapay zekanın ayakları yere basan bir kullanım örneğini sundu. Halihazırda 20’den fazla müşterimizin bu konudaki ihtiyaçlarını analiz etmek ve onlar için en doğru üretken yapay zeka tecrübesini sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
İş birliği kurduğumuz şiketlerle birlikte 14 kişi aktif rol oynamıştır.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Proje kapsamında NVIDIA ve Data Monsters ekipleri ile birlikte çalıştık. Global HPE Advisory and Professional Services ekibi de projenin Large Language Model bacağının yönetilmesini üstlendi.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
HPE, Data Monsters, NVIDIA