AI Modeliyle Fotoğraf Kontrolü
BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
AI Modeliyle Fotoğraf Kontrolü

Proje İçeriği
İstanbulkart, İstanbul toplu ulaşım elektronik ödemelerinde de kullanılan bir elektronik para kartıdır ve 26 milyon aktif kullanıcısı vardır.
İstanbul toplu ulaşımı indirimli ve ücretsiz olarak imtiyazlı geçişler sunmakta ve abonmanlık hizmeti sağlamaktadır.
İmtiyazlı geçiş ve abonmanlık hizmeti kişiye özel sağlanır, Kişisel kartların üzerinde kart sahibinin bilgileri ve fotoğrafı yer alır, başkası tarafından kullanılamaz. İmtiyazlı ve abonmanlık hizmeti sunan İstanbulkart başvuru süreçleri dijital ya da manuel olarak ilerler. İmtiyazlı kart almak isteyen İstanbullular için başvuru süreçleri uçtan uca dijital olarak ilerlemektedir. Her başvuruda başvuru sahibinin fotoğraf yüklemesi için bir adım vardır. Doğru fotoğraf yüklenmesi kart basımının en önemli adımlarından birini oluşturmaktadır.
Projenin Amacı
Fotoğraf yükleme adımlarını manuel bir süreçten AI sürecine taşıyarak fotoğraf red oranı, hatalı basımı ve maliyeti azaltıp insan kaynağını daha verimli kullanmayı hedefledik.
Manuel kontrol sürecinde yaşanan: başvuru tamamlanır, fotoğraf iş birimi tarafından incelenir, reddedilir ve kullanıcıyla tekrar iletişime geçilir döngüsü iş birimlerini yoran ve kullanıcıdan zaman çalan bir süreçti. Ya da fotoğrafın hatalı olduğu baskı sırasında ya da baskıdan sonra fark edilir ve başvuru süreci iptal edilir, kullanıcının yeniden başvuru yapması gerekirdi. Tüm bu süreçleri daha kolay ve hızlı hale getirmek, insan kaynağını daha verimli kullanmak öncelikli stratejilerimizden biriydi.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
Akıllı Şehir vizyonunu benimsemiş bir İBB kuruluşu olarak ulaşım kartı başvuru süreçlerindeki fotoğraf kontrol adımında AI kullanımını ilk kez BELBİM olarak denedik. Böyleceher gün gelen ortalama 200 bin başvuru kurallara uygun fotoğraf yüklenerek tamamlanıyor. Hatalı kart basımını sıfıra indirdiğimiz bir döneme geçiş yapmış bulunuyoruz. Operasyonel verimlilik ve kullanıcı deneyimini daha üst seviyelere taşıyoruz.
Geçtiğimiz AI kontrol süreciyle beraber fotoğraf yükleme adımında hatalı fotoğraf yüklendiğinde başvuru onaylanmıyor, doğru fotoğraf yüklenene kadar sayfa adımı tamamlanamıyor.
Yapay zeka modelimizle beraber kullanıcı fotoğrafları anında filtrelenerek hatalı basım sıfıra indi. Hatalı basım maliyetlerini sıfıra indirerek kamuda tasarruf sağladık.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Saha ve Kart Operasyonlarıyla ilgili tüm birimlere
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Fotoğraf kontrol sürecinin AI’a taşınması ve doğru fotoğraf yüklenene kadar sayfanın tamamlanması hatalı fotoğraf kaynaklı %15 olan red oranını düşürdü. Geldiğimiz noktada %95 oranında doğru fotoğraf yükleniyor.
Manuel süreçlerdeki red ya da hatalı basım sebebiyle başa dönen başvuru süreçleri yeni efor, 2 günlük zaman, hatalı basım gerçekleştiyse yeniden şubeye gidiş gibi emek maliyetlerine sebep oluyordu. Bu süreç tamamen ortadan kalktı ve hatalı fotoğraf yükleme süreci kullanıcıya yalnızca galerisinden daha doğru fotoğrafı bulma eforuna dönüştü.
Manuel süreçlerde fotoğraf 8 insan kaynağı ile inceleniyordu. 2 insan kaynağıyla yürütülebilen bir sürece dönüştü ve ekip arkadaşlarımızla yeteneklerine uygun daha verimli iş kalemlerinde çalışmaya başladık.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
11
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Yapay zeka ve açık kaynak teknolojilerinin gücünden yararlanarak hayata geçirdiğimiz AI tabanlı fotoğraf kontrol süreci, yüz tanıma gibi biyometrik teknolojileri çevrim içi teknolojilerle birleştirerek B2B hizmet veren AIATUS Firması iş birliğiyle geliştirildi.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
-