Y Z

Mali Müşavirler ve Mükellefler için Yapay Zeka Destekli Türkiye Dijital Dönüşüm Projesi

PAVO Finansal Teknoloji Çözümleri A.Ş.

Mali Müşavirler ve Mükellefler için Yapay Zeka Destekli Türkiye Dijital Dönüşüm Projesi

Mali Müşavirler ve Mükellefler için Yapay Zeka Destekli Türkiye Dijital Dönüşüm Projesi

Proje İçeriği

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odalarının destekleri ve yönlendirmeleri ile; Pavo,  Notitek İşbirliği ile başlatılan “Mali Müşavirler ve Mükellefleri için Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm” projesinde, Ülkemizin önde gelen Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları da yer alarak, projenin hayata geçmesinde önemli rol oynamışlardır. İzmir ve Fethiye illerinde Sipay; Balıkesir ve Eskişehir’de PayNkolay, Manisa’da Vepara ve Sakarya’da Papara yer alarak, Türkiye’de ilk kez bir projenin çoklu ödeme kuruluşu yapısı ile hayata geçmesi sağlanmıştır. 

“Mali Müşavirler ve Mükellefleri için Yapay Zeka Destekli Türkiye Dijital Dönüşüm” Projesinin amacı, mali müşavirlerin ve hizmet verdikleri işletmelerin (mükelleflerin) iş yükünü hafifletmek ve süreçleri dijitalleştirerek verimliliği artırmaktır. 

Geleneksel muhasebe yöntemlerinin operasyonel zorlukları ve manuel işlemlerin yarattığı zaman kaybı önemli sorunlar olarak belirlenmiş olup, yapay zeka ile bu süreçlerin dijitalleşmesi sağlanmıştır. Bu projeyle birlikte Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) kullanılarak tekrarlı ve manuel süreçlerin otomatik hale getirilmiş, hata riski azaltılmıştır, eski dünyadan kalan operasyonel süreçler kesintisiz bir şekilde yürütülmüş ve maliyetler düşürülmüştür.

Muhasebe, ödeme ve faturalandırma süreçlerini birleştiren entegre bir sistem sunarak, veri akışının hızlandırılması ve dijital ortamda daha güvenli saklanması amaçlanmış, zaman ve iş gücü açısından mali müşavirlere ve mükelleflere avantaj sağlanmıştır.

Bu projenin önemli amaçlarından biri olarak hem mali müşavirlerin hem de mükelleflerin yapay zeka ile dijitalleşmesi sayesinde daha verimli çalışması, zamandan tasarruf etmeleri ve iş süreçlerinin hızlandırılması sağlanmıştır. Ayrıca, dijitalleşme ile birlikte belgelerin daha kolay takip edilmesi ve güvenli bir şekilde saklanması da proje çıktılarından biridir.

Projede, Pavo; satış, tahsilat ve faturalandırma işlemlerinin tek bir cihaz üzerinden yapılmasını sağlayan e-belge dünyası ile uyumlu bütünleşik yapı sağlamaktadır. Ayrıca yeni nesil işletim sistemleri ve android poslar, üye işyeri paneli ve uzaktan cihaz ve uygulama yönetimini Pavo sağlamaktadır. Yenilikçi teknoloji şirketi Notitek de robotik muhasebe, tek tuşla muhasebe programına aktarım, verinin merkezi, analitik raporlama hizmetleri ile projeye güç katmaktadır.

Proje, Mali Müşavirler ve onların mükelleflerine yönelik olarak teknolojik avantajlar sağlarken, aynı zamanda  Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının projeye verdiği destek ile önemli finansal fırsatlar da sunmakta olup, projedeki sunulan farklı modeller, hem mali müşavirler hem de mükellefleri için finansal özgürlük imkanı sağlamaktadır. 


Projenin Amacı

Bu proje, tamamen yeni bir hizmet yaratmak amacıyla tasarlanmıştır. Türkiye Dijital Dönüşüm Projesi, hem mali müşavirlerin hem de onların yönlendirdiği işletmelerin dijital dönüşüm ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler sunarak, sektöre katma değer sağlamayı hedeflemiş ve gerçekleştirmiştir.

Yeni nesil Pavo Android POS cihazları ile mükelleflerin ödeme ve tahsilat sistemlerinin dijitalleşmesi Yapay Zeka Destekli Robotik muhasebe entegrasyonu ile de manuel süreçlerin otomasyonu sayesinde proje ile yeni bir hizmet modeli yaratılmıştır. 


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Dijital Dönüşüm Projesi'nin yenilikçi yönü, mali müşavirlerin iş süreçlerinde dijital teknolojiler ve otomasyon çözümleri kullanarak geleneksel yöntemlerden daha etkin ve verimli çalışma biçimlerine geçiş yapmalarını sağlamasıdır. Projenin en dikkat çekici yenilikçi unsurlarından biri, Yapay Zeka Destekli Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) teknolojisinin muhasebe süreçlerine entegre edilmesidir. Bu teknoloji, mali müşavirlerin tekrarlayan ve manuel işlerini otomatikleştirerek hata riskini ortadan kaldırmakta ve iş süreçlerini 7/24 kesintisiz devam ettirebilmektedir. Bu da operasyonel yükü azaltarak işlerin hızlanmasına olanak tanır.

Sektörel Uyum sayesinde Finans, Muhasebe, Sağlık ve Preakende sektörü başta olmak üzere Kuyum, Restoran, Tekstil, Otel, Kafe, Kurye, Kargo gibi çok farklı sektörlere entegre çözümler sunar. Satış, faturalandırma ve tahsilat gibi farklı muhasebe süreçleri tek bir platformda toplanarak yönetilebilir hale getirilmiştir. Günlük satış raporları ve fatura işlemlerinin tek tuşla muhasebe programlarına aktarılması, hem zaman kazandırmakta hem de mali müşavirlerin iş yükünü önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca, dijital belgelerin saklanması ve 10 yıl boyunca güvenli bir şekilde dijital ortamda korunması, fiziksel evrak yönetimine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak daha çevreci bir çözüm sunmaktadır.

Proje aynı zamanda, yeni nesil Android tabanlı ödeme sistemleri ile mükelleflere daha esnek ve kullanışlı çözümler sunmaktadır. Mobil cihazlarla uyumlu olan bu sistemler, kullanıcıların işlemlerini uzaktan yönetmelerine olanak tanırken, kesintisiz tahsilat ve hızlı entegrasyon imkanlarıyla operasyonel verimliliği artırmaktadır. Bu yenilikçi teknolojiler, mali müşavirlerin daha hızlı, güvenli ve etkili bir şekilde hizmet vermesini sağlayarak iş süreçlerinin modernizasyonuna katkı sağlar​


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Proje hedef kitlesi olan Mali Müşavirler ve İşletmelerde; Finans, Muhasebe Bölümleri başta olmak üzere Operasyon Bölümlerde zaman tasarrufu ve verimlilik artışı sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Pavo, Aktif Yatırım Bankası iştiraki olarak, ilk günden itibaren Bankamızın bu proje özelinde tam desteğini almıştır. Bağlı olduğumuz grup şirketi Pay Nkolay’ın da projede yer alması, grubumuzun ilgili projeye desteğini somut bir şekilde göstermektedir. Bunula birlikte, Pavo ve Notitek Firmaları üst yönetiminde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ruhsatına sahip yöneticilerimizin olması, ilgili meslek grubunun ihtiyaçlarının analiz edilmesinde ve doğru çözüm seti sunulmasında önemli rol oynamıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Mali Müşavirlerin ve  mükelleflerin iş yükünü azaltma ve süreçlerini dijitalleştirme gibi hedeflerine ulaşılan projede şimdiye kadar lansmanlarda yaklaşık 1.500 mali müşavire proje aktarılmıştır.

Projenin ilk lansman tarihi olan Eylül 2024’dan bu yana aktif olarak 1.000+ android pos cihazı  mali müşavirlerimizin yönlendirdiği işletmeler tarafından tercih edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Bu pos cihazlarından da ayda 250 bin adet üzerinde e-belge Yapay Zeka Destekli Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ile muhasebe programlarına otomatik olarak aktarılmıştır.

Robotik muhasebe entegrasyonu, Defter Beyan Sistemi bağlantısı ve cihaz performansını ölçerek +100 işletmenin Defter Beyan Sistemi’ne başarılı şekilde entegre oldu. Muhasebe programlarına yapılan başarılı veri aktarım oranı %99’un üzerindedir.

Proje kapsamında mali müşavirlerimizin yönlendirdiği ve projenin hayata geçtiği alanlar;  Sağlık (Hastane, İşitme Merkezleri,Eczaneler), Eğitim Kurumları, Zincir Mağazalar (kafe, pizza, market,vb), Kuyum ve Ulaşım gibi  çok sayıda sektörü barındırması, projenin kapsayıcılık anlamında büyüklüğünü göstermektedir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Proje Paydaşı Firmaların, yönetim, satış, iş geliştirme, bilgi teknolojileri, operasyon, ve saha Ekipleri bu projede aktif olarak görev almıştır. Proje paydaşlarının tamamı değerlendirildiğinde yaklaşık 80 kişi, Pavo özelinde de 20 kişi bu projede aktif olarak rol almıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projedeki iş ortaklarımız; Notitek, Sipay, Pay NKolay, Papara ve Vepara’dır. Proje kapsamında, her ilde farklı ödeme kuruluşı yer aldığından, iller bazında yayılım devam ettikçe farklı ödeme ve elektronik para kuruluşları da projeye dahil ediliyor olacaktır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projedeki iş ortaklarımız; Notitek, Sipay, Pay NKolay, Papara ve Vepara’dır. Proje kapsamında, her ilde farklı ödeme kuruluşı yer aldığından, iller bazında yayılım devam ettikçe farklı ödeme ve elektronik para kuruluşları da projeye dahil ediliyor olacaktır.