Y Z

Simpra FoodPrint (GIDA ATIKLARI ÖLÇÜMÜ)

Protel Bilgisayar A.Ş.

Simpra FoodPrint (GIDA ATIKLARI ÖLÇÜMÜ)

Simpra FoodPrint (GIDA ATIKLARI ÖLÇÜMÜ)

Proje İçeriği

Proje, restoranlarda yemek atıklarını otomatik olarak tespit etmek, ölçmek ve analiz etmek amacıyla geliştirilmiştir. Çöp kutusuna entegre edilen bir kamera ile görüntü işleme yöntemlerini ve altına yerleştirilen tartı mekanizmasını birleştirerek atık yemeklerin hem miktarını hem de türü analiz edilebilmektedir. Amaç, atık yönetim süreçlerini optimize ederek restoranların gıda israfını azaltmalarına ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına katkıda bulunmaktır.

Özellikler ve Avantajlar:

- Kamera ile tartı mekanizmasının bir arada çalıştığı bu sistem, yemek atıklarını hem nitelik (görüntü) hem de nicelik (ağırlık) açısından analiz eder. Bu özellik, manuel giriş ihtiyacını ortadan kaldırır ve hata payını azaltır.
- Sistemin otomatik veri toplama ve işleme özelliği sayesinde, atık miktarları ve türleri gerçek zamanlı olarak analiz edilip kaydedilir. Bu durum, restoranların operasyonel verimliliğini artırır ve karar alma süreçlerini destekler.
- Yapay zeka destekli görüntü işleme algoritmaları, çöpe atılan yemeklerin türünü ve miktarını tespit eder. Bu da, atıklar üzerinde analizlerin yapılmasını mümkün hale getirir.
- Sistem, toplanan verileri restoranların envanter yönetim sistemlerine entegre eder. Bu sayede işletme, yiyecek porsiyonlarını ayarlayabilir, malzeme siparişlerini optimize edebilir, stok maliyetlerini azaltabilir. 
- Gıda israfını azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanır. Ayrıca, müşterilere sürdürülebilir iş uygulamaları benimseyen bir restoran imajı sunar, bu da müşteri memnuniyetini ve işletme prestijini artırır.


Projenin Amacı

Proje, kamera ile terazi kurulumundan başlayarak, görsel ve ağırlık verilerinin Gıda Atık İzleme (Food Waste Track) modülüne iletilmesinden ve algılama ile ağırlık bilgilerini eşleştirerek veritabanına ve envanter yönetimine gönderilmesine kadar baştan sona bir süreci takip eden yeni bir sistemdir.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Sistemin otomatik veri toplama ve yapay zeka tabanlı görüntü işleme özelliği sayesinde, atık miktarları ve türleri gerçek zamanlı olarak analiz edilip kaydedilir. Bu durum, restoranların operasyonel verimliliğini artırır ve karar alma süreçlerini destekler.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

AR&GE Departmanı


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet üst yönetim desteği alındı, öz sermaye ile gerçekleştirildi.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Yapay zeka tabanlı görüntü işleme algoritmalarının çıktıları ve gıda atıklarını izleyen sistemin gerçek dünya senaryolarında doğruluğu test edilse de henüz devreye alınmış olmasından ötürü daha kapsamlı testler zaman içerisindeki kullanıma bağlı olarak yapılabilecektir. 


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

5 Kişi aktif rol almıştır


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Öz sermaye ile Protel Bilgisayar gerçekleştirmiştir


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projede kullandığımız terazi markası; ACLAS PS1, webcam markası; Logitech c505e, server olarak kullanılan donanımın bilgisi; ubuntu 22.04 işletim sistemli HP Pro dizüstü bilgisayar, Nesne tanıma modellerinin eğitimi için de Google Colab'in A100 GPU'sunu kullandık.