Yapay Zekalı Robot Köpekler ile Endüstri 5.0 Dönüşümü
LTC İnovasyon A.Ş.
Yapay Zekalı Robot Köpekler ile Endüstri 5.0 Dönüşümü

Proje İçeriği
Yapay zekanın yükselişi ile beraber 4 ayaklı köpek görünümünde robotlar ve humanoid(insansı) robotlar çeşitli endüstrilerde ve uygulamalarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknolojide katma değer yaratan fark ise LTC İnovasyon’un geliştirdiği yapay zeka yaklaşımı olmuştur. Ayrıca robot köpek ve insansı robotlara çeşitli eklentiler ile fark yaratan özellikler eklenmiştir. Mesela robot köpeklere dron ekleme, insansı robot ile robot köpekleri yönetme, robot köpekleri çeşitli endüstrilerde butik ve özgün ihtiyaçlar için eğitebilme LTC İnovasyonun en büyük farkları olmuştur. Geliştirdiğimiz robot köpeklerin bazı kullanım alanları:
Bakım ve Onarım: Robot köpekler, zorlu koşullarda veya tehlikeli ortamlarda bakım ve onarım işlerini gerçekleştirebilirler. Örneğin, nükleer tesislerde veya petrol platformlarında kullanılabilirler. -50 dereceden 600 dereceye kadar çalışma ortamalarına dayanıklıdırlar. 1,5 metre derinliğe inip 2 metre yükseğe atlayabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği:
Güvenlik personeli : İnsan güvenlik personelinin zaafları robot köpek ve insansı robotlarda bulunmamaktadır. Tehlikeli anını önceden yetkililere haber verebilir, olası saldırılara karşı önleyici tedbirler alabilirler. Açık ve kapalı alanlarda 7/24 güvenlik devriyesi olarak en zorlu şartlarda uzaktan otonom ya da kumanda ile çalışabilirler.
Arama ve Kurtarma: Robot köpekler, enkaz altında kalan kişileri bulmak ve kurtarmak için kullanılabilirler. Ateşe dayanıklı yapılarıyla yangına müdahale edebilirler. Buzul ortamlarda çalışabilirler. Zorlu arazi koşullarına dayanıklıdır. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olup toz ve su geçirmez özellikleri ile her türlü koşulda güvenilir performans sunar.
Askeri Uygulamalar: Robot köpekler, askeri operasyonlarda keşif, gözetleme ve bomba imha gibi görevlerde kullanılabilirler. Regülasyona uygun olarak istenilen zorlu görevlerde dronlar ile müdahale personeli olarak çalışabilirler. 80 kg’a kadar yük (insan, silah, mühimmat veya ilk yardım ekipmanı gibi faydalı yükler) taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Komuta merkezine anlık durum bildirme yeteneğine sahiptir. Gerektiğinde mağara içinden dışarıya kablo bağlantısıyla anlık bilgi aktarımı sağlayarak, kapalı ortamlarda asker güvenliğini üst düzeye çıkarır. İnternet erişimi olan alanlarda sınırsız mesafeden uzaktan kontrol imkanı sunar. Jidoka, dron ile entegre çalışarak geniş alanlarda hedef takibi ve gözetim sağlayabilir. Ayrıca, LTC bünyesindeki Jidoka ekibi, gerektiğinde ek geliştirme yapabilecek dron çözümleri de sunmaktadır.
Kişisel Yardımcılar: Robot köpekler, engelli kişilere yardımcı olmak için kullanılabilirler. Örneğin, kapıları açmak, eşyaları taşımak veya rehberlik etmek gibi görevleri üstlenebilirler. İnsanlarla 200’den fazla dilde iletişim kurabilirler.
Misafirperverlik: Robot köpekler, firmaların sekreteryası olarak misafirlerini karşılamak üzere karşılama personeli olarak hizmet verebildikleri gibi turizm gibi sektörlerde misafirlere eşlik eden bir robot köpek olarak hizmet vermektedirler.
Projenin Amacı
Bu proje, endüstriden otomotiv sektörüne, beyaz eşyadan eğitim sektörüne kadar spesifik sektörlerde inovatif çözümler sunduğu gibi tüm insanlığa hizmet etmek üzere inovasyona dayalı bir vizyonla tamamen genç Türk mühendisleri tarafından bir yıldan az bir süre içerisinde geliştirildi.
Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)
LTC İnovasyonun geliştirdiği özelleştirilmiş yapay zeka dil modeli ile robot köpeklerin akıllandırılarak robotun üzerlerine eklenen herhangi bir IOT cihazıyla haberleşme yapabilmesi bu projenin ana aksını oluşturmaktadır. Yeni bir teknoloji olan robot köpeğe aynı insan gibi ödül ceza sistemi ile eğitim sağlanması da LTC İnovasyonun çığır açan yenililkleri arasındadır.
Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)
Kendi kurumumuzda şirketimizi ziyarete gelen müşterilerimizin karşılanmasını robot köpeklerimizle yapmaktayız. Şirketin ihtiyacının ötesinde de müşterilerimizin bu zamana kadar çözüm üretemedikleri nadir ihtiyaçlarına çözüm sunmaktayız.
Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?
Evet. Şirket sahibimizin vizyoner ve lider pozisyonu sayesinde 1 yıldan kısa sürede robot köpeklerimizi globale duyurabildik.
Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)
Evet, sektörlere özel ilk defa tecrübe edilen gerçek saha çalışmaları ile projenin gelişimi giderek hızlanmıştır. Yaptığımız yapay zeka geliştirmelerinin çıktılarını anlık olarak takip edebilmekteyiz. Çıktıların sonuçlarına göre de iyileştirmeler yaparak fark yaratmaktayız.
Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Toplam 11 kişilik arge personelimiz bu projenin farklı yerlerinde rol almaya devam etmektedir.
Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.
Unitree Robotics: Türkiye entegratör firması olup güçlü iş birliğimiz bulunmaktadır. Nokia Türkiye: Robot köpekler ile haberleşme için 5G altyapı ve entegrasyon partnerliği yapmaktayız. Türk Telekom: Robot köpekler ile haberleşme için 5G altyapı ve entegrasyon partnerliği yapmaktayız. Turkcell: Robot köpekler ile haberleşme için 5G altyapı ve entegrasyon partnerliği yapmaktayız. Huawei: Robot köpekler ile haberleşme için 5G altyapı ve entegrasyon partnerliği yapmaktayız.
Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)
Jidoka, Xunit, Techconnect, TUR